Imagine cu un copil Imagine cu un copil Imagine cu un copil Imagine cu un copil Imagine cu un copil Imagine cu un copil contact
Acasa Despre noi Galerie foto Pagina de contact
Deviza noastră: "Împreună să cultivăm nişte flori frumoase, sănătoase!"

Protecţie online copii

     Odată cu penetrarea Internetului în fiecare casă, capcanele online se înmulţesc şi se diversifică! Dacă user-ul matur mai învaţă cum să se ferească, copiii sunt lipsiţi de orice formă de apărare.
     A lăsa astăzi un copil singur în faţa computerului e un risc pe care părinţii ar trebui să nu şi-l asume. Conversaţiile cu străinii, atragerea în diferite activităţi imorale sau ilegale, influenţarea negativă sau curiozitatea (firească la un copil) sunt motive întemeiate. Alt motiv de luat în considerare este partea tehnică, adică prăbuşirea Windows-ului care are ca efect pierderea datelor (fişiere, foldere, parole), timp pierdut şi câteodată şi bani datorită infestării. Din aceste cauze părinţii au o răspundere atunci când copilul este online.
Nu este recomandată navigarea online a copiilor sub 11-12 ani.

Sfaturi generale pentru părinţi:

- Antivirus şi firewall obligatoriu (vezi articol).
- Instalaţi şi configuraţi firewall-ul astfel încât acesta să nu permită rularea spre/dinspre Internet a diverselor programe sau/şi servicii.
- Computerul de la care navighează copilul nu trebuie să fie într-o cameră separată ci la vedere, într-o cameră comună, cea mai indicată fiind sufrageria.
- În primele zile asistaţi-i online pentru a-i familiariza cu regulile minimale.
- Nu instalaţi software interactiv (chat, IM, ...) iar dacă o faceţi încercaţi să supravegheaţi activitatea.
- Creaţi un cont de user separat în XP, fără drepturi de administrator (vezi articol).
- Setaţi browser-ul astfel încât acesta să-şi descarce automat fişierele într-un folder fără să ceară acceptul.
- Încercaţi să-i aflaţi toate parolele! Puteţi instala la nevoie şi o mică, dar bine plasată cameră video, pentru supravegherea monitorului.
- Nu recomand folosirea camerei web!
Dacă aceasta totuşi există, să nu o activeze decât pentru prietenii apropiaţi, iar aceştia să aibă la rândul lor camera web deschisă pentru a şti cu cine vorbesc. Explicaţi-le ce nu trebuie să facă în faţa camerei web şi sfătuiţi-i să vă anunţe dacă au impresia că ceva nu este în regulă.
- Învăţaţi-i să nu răspundă diferitelor mesaje, email-uri, accesări de la necunoscuţi.
- Dacă îşi crează conturi la diferite reţele sociale (MySpace, Hi5, Facebook) vor trebui să-şi creeze şi un profil (date personale, poze...). Acesta nu trebuie să îl împartă decât cu persoane cunoscute. Făceţi-vă un alt profil în acelaşi loc pentru a putea supraveghea activitatea din profilul copilului.
- Învăţaţi-i să nu ofere date personale sau despre familie!
Pot fi întrebaţi când rămân singuri, unde se ţin banii, câţi locuiesc în casă, când pleacă toţi în concediu, ce număr de telefon au, adresa, numele ...
- Învăţaţi-i să nu vorbească cu necunoscuţi şi, în nici un caz, să nu accepte întâlniri cu aceştia! Explicaţi-i copilului că mulţi dintre necunoscuţi nu îşi declină online adevărata identitate sau scopul real.
- Căutaţi-i cu Google sau cu motorul reţelei sociale folosind cuvinte-cheie conţinând ID-ul, sau numărul de telefon, nume+prenume sau combinaţii între acestea.
- Dacă işi face un blog, o pagină personală, supravegheaţi-o şi pe aceasta.
- Încercaţi să nu interziceţi dur anumite activităţi online, ci să discutaţi cu ei; făceţi-i să înţeleagă riscurile. Fructul oprit va rămâne întotdeauna râvnit. Explicaţi-le cum vă pricepeţi mai bine în ce constau pericolele. Prezentaţi-le părţile pozitive ale Internet-ului.

Site-uri

Ca şi pe alte segmente profitorii sunt la datorie aşa că nu luaţi de bun un site care se prezintă a fi pentru copii. Dacă pe site sunt postate o grămadă de reclame sau reclame prezentând produse care nu au nimic de-a face cu lumea copiilor fiţi precaut. Am găsit site-uri pentru copii care din primul click m-au condus spre un site care vindea jocuri video. Acela ar intra pe lista neagră dacă aş lăsa copilul online.
Alte site-uri atrag prin prezentarea diferitelor aplicaţii prin care copilul ar fi in siguranţă online. De regulă fiţi suspicioşi când un site nu se prezintă corect prin adresă, contact, faq, ci găsiţi doar un screenshoot cu software-ul şi un simplu buton cu "Download now" şi, bineînţeles, o reclamă strălucioare în care puteţi observa cum soft-ul lor apără copiii din lumea întreagă.
Căutaţi cu Google referinţe despre acel software folosind drept cuvinte-cheie numele soft-ului împreună cu fake; bad; false . Altele sunt şi mai periculoase, căci redirecţionează pagina automat spre un site de adulţi.

Browser

- Configuraţi browser-ul astfel încât acesta să reţină istoria paginilor vizitate şi cookies. În acest mod puteţi verifica sesiunea online a copilului.
- Puteţi folosi un browser pentru copil şi altul pentru uz propriu (de ex. Internet Explorer şi Firefox).
- Configuraţi nivelul de securitate maxim (Internet Explorer) sau dezactivarea tuturor scripturilor pentru conţinut (tab-ul Content din Firefox).

Internet Explorer
http://www.microsoft.com/protect/family/age/stages.mspx
http://www.microsoft.com/protect/family/age/11to14.mspx

Firefox
http://glubble.com (plugin)
Site-uri copii
http://www.cartoonnetwork.ro/home/index.jsp
http://www.jetix.ro
http://kids.msfc.nasa.gov
http://www.ready.gov/kids/home.html
http://www.bbc.co.uk/cbeebies
http://kids.yahoo.com

Motoare Căutare - Copii (inclusiv setări)
http://www.askforkids.com
http://www.altavista.com/web/ffset?ref=/
http://search.yahoo.com/search/preferences

Software - Copii
http://www.imsafer.com/splash/mcafee
http://glubble.com

Educaţionale
http://encarta.msn.com/artcenter_/browse.html
http://ro.wikipedia.org

Resurse
http://www.wiredsafety.org


Articol original scris de D. G. Botez  - http://kraftwin.blogspot.com

Valid XHTML 1.0 Transitional
Acasa